Opiskelua vessanpöntöltä ja muita oivalluksia

Asian on oppinut ja sisäistänyt kunnolla vasta, kun sitä osaa soveltaa omaksi edukseen.
Näin ollen uskallan julistaa, että meidän teinit ovat oppineet tämän etäopetuksen erinomaisesti. 

Tähän mennessä nimittäin; 

Eräs ysiluokka päätti nostattaa luokkahenkeä ja opettajan hermopulssia esittämällä kaikki, että eivät kuule mitä opettaja sanoo. Toinen luokka otti vielä korkeamman tavoitteen ja esitti, että yhteys pätkii. Nykivät ja jähmettyivät kameroiden edessä eri tahtiin ja yrittivät olla nauramatta. Kuulemma kovin pitkään ei esitys jaksanut vakuuttaa, mutta ope leikki mukana edes hetken ja etsi muka teknistä vikaa. Ilman huumoria ei tässä ammatissa pärjää.
Luokkahenki parani siinäkin, kun yksi porukka pyysi erikseen taukoa opiskelusta eeppisen etäluokkakuvan ottamista varten. Kaikki hakivat päähänsä aurinkolasit ja poseerasivat kodeistansa yhteiselle näytölle. 

Jotkut yksilöt haluavat paljon huomiota riippumatta olosuhteista ja ovat älynneet hetkensä koittaneen etätunnilla. Yksi mykisti opettajan ja kaikkien muidenkin mikrofonit oman, epäilemättä kuolemattoman kertomuksensa ajaksi ja toinen ilmestyi tunnille vessanpöntöllä istuen.  Etätunnilla voi myös ihan sattumalta olla omaa mopoaan pärisyttämässä tai syödä jotakin, jota kaikki muut kadehtivat. Kuulemma joillakin on tekemistä vielä siinäkin, että ei aivan vahingossa mene jotenkin linjat sekaisin ja se oma tiktok-tanssi lävähdä kaikien silmien eteen. Ihan vahingossa. Toistuvasti.

Osa on ruvennut nauttimaan etäopetuksen tarjoamasta mahdollisuudesta aloittaa koulupäivä ensin ja herätä vasta sitten. Olen opettanut henkilöitä, jotka vielä puoliltapäivin istuvat täkkiensä sisällä risti-istunnassa. Myönsin, että itsellänikin oli vielä pyjamahousut jalassa.  Kollegan tunnille oli ilmestynyt yksi hyväkäs suoraan sängystä hiukset pystyssä luokkakavereille virnuillen. Peitto oli kasuaalisti valahtanut paljastaen paidattoman ylävartalon. Että sellainen Tarzan sitten ja jäi kaikille taatusti mieleen. 

Eräässä koulussa on kuulemma otettu tavaksi kehitellä persoonallisia tapoja ilmoittaa paikallaolonsa. Erilaiset ääniefektit ovat suosittuja, pieru tietenkin ykkösenä. 
Monet ovat myös oppineet, että kannattaa availla ääntä vähän ennen sitä aamun ensimmäistä "täällä" vastausta. On nimittäin kuulunut sensortin örähdyksiä ja kiekaisuja, että en ihmettele mikrofonin ja kameran sulkeutumista heti perään. Linjoille on palannut hetken kuluttua punakka, kyyneleitä pyyhkivä henkilö. Toivon, että reaktio johtuu tyypillisestä kikatuskohtauksesta eikä totaalinolouden tuskasta.

On sellaisiakin, jotka pystyvät olemaan kahdella  etätunnnilla yhtäaikaa. Toista tuntia voi hyvin häiritä samalla. kun on itse omallaan. Kaikkien näytöille voi pakottaa vaikkapa jonkun "esityksen", tyypillisesti koulukelvottoman videonpätkän tai äänitallenteen. Siinä kannattaisi vielä vaan varmistaa, ettei ole koulun käyttäjätunnuksilla linjoilla... näkyy nimittäin ihan koko nimi ruudussa eikä ole kovin vaikeaa saada syyllistä kiinni ja hommaa loppumaan. 


Suurin osa oppilaista opiskelee oikein mallikkaasti omilla etätunneillaan. Meitä opettajia on herkistänyt uudenlainen rohkeus, ahkeruus ja jopa kohteliasuus. Useampi oppilas,  joka suuressa ryhmässä koulurakennuksen sisäälä lähinnä örähtelee ja väistelee katsetta onkin ottanut asiallisesti yhteyttä, kysynyt neuvoa ja vielä kiittänyt lopuksi. 

Ilahduttava enemmistö nuorista on huomannut, että myös etänä on ihan mahdollista hömpöttää omia juttujaan kavereiden kanssa. Me opet jäämme linjoille ihmettelemään, kun oppilaat painuvat omiin meetteihinsä ja etätapaamisiinsa itsenäisen työskentelyn ajaksi.  Kyllä he sieltä sitten palaavat, kunhan tärkeimmät jutut on saatu puitua alta pois. Sillä aikaa ope on saattanut jutella kaksistaan tai pienessä porukassa sellaisten oppilaiden kanssa, jotka jäävät äänekkäimpien jalkoihin jatkuvasti luokkatilassa. 

Koulussa tapahtuu edelleen hirveän paljon muutakin kuin akateemista oppimista päivien aikana. 

Ja se on hyvä se. 

T: pientä turnausväsymystä poteva Ope, jolta oppilaat tänään kysyivät huolissaan onko kamalan rankkaa <3 

Samaistuin näihin olemuksiin.  Siksi kuva. 

Kommentit